Hip op Reis
Image default
Verzamelen

Vlaggen en hun betekenis

Vlaggen heb je in alle soorten en maten. Als je bijvoorbeeld eens op de site van vlaggenclub kijkt, zie je al hoeveel verschillende kleuren, wapens en vormen landen op hun vlag hebben gezet. Achter veel van deze vlaggen zit een interessant verhaal.

Zweden

De Zweedse vlag bestaat, net als veel andere landen in Scandinavië, uit een gekleurd vlak met een kruis erop. In Zweden is de vlag blauw met een geel kruis erop geplaatst. Volgens een legende is de vlag in zijn huidige vorm tot stand gekomen in de 12e eeuw. De mythische en dappere koning Erik IX ging op kruistocht naar Finland, en volgens de overlevering verscheen er een gouden kruis aan de hemel zodra Eriks schip na een lange, barre tocht eindelijk de kust van Finland bereikte. Erik zag dit als een teken van God, en besloot hem te eren door het kruis op te nemen in de nationale vlag.

Brazilië

Als een van de weinige vlaggen waar tekst op staat, is de Braziliaanse vlag zeker een bijzondere. In het midden zie je een blauwe cirkel, die de aarde moet voorstellen, met de tekst: ‘Ordem e Progresso’, wat ‘orde en vooruitgang’ betekent. Ook zie je in de cirkel nog wat sterren, 21 om precies te zijn, één voor iedere deelstaat van Brazilië. Dit idee heeft Brazilië afgekeken van de Verenigde Staten. Deze blauwe cirkel staat in een gele ruit, die het goud in de Braziliaanse bodem symboliseert. De achtergrond is een groen vlak, en deze kleur staat voor de rijke Braziliaanse natuur. Denk bijvoorbeeld aan het regenwoud de Amazone.

Bhutan

Dit is misschien wel de mooiste vlag in het rijtje. Hij bestaat uit een gele en een oranje driehoek, die samen een rechthoek vormen. Wist je dat de kleur oranje maar in heel weinig vlaggen voorkomt? In de Bhutanese vlag staat deze kleur voor de dominante godsdienst, namelijk het boeddhisme. In het midden is een witte Chinese draak te zien, de zogenaamde Druk of Donderdraak. Volgens de Chinese mythologie is de draak een teken van geluk. Als je goed kijkt, zie je dat de draak enkele parels in zijn poten houdt, die rijkdom symboliseren.

 

https://www.vlaggenclub.nl/