Hip op Reis
Image default
Anders

Wat is een zelfopblaasbaar luchtbed?

Wat is een zelfopblaasbaar luchtbed?

Camping- en wandelliefhebbers, vooral degenen die een beetje meer van ruwen genieten dan de meesten, hebben herinneringen aan de vroege luchtmatrassen die een revolutie teweegbrachten in het comfortniveau als het ging om slapen op de grond onder de sterren.  Maar later werd het nog beter en deed een zelfopblaasbaar luchtbed zijn intrede, waardoor de installatie veel sneller ging zonder aan kwaliteit in te boeten.

Luchtbedden zijn over het algemeen omvangrijker en het duurt langer om ze met lucht op te blazen en weer leeg te laten lopen dan zelfopblaasbare luchtbedden. Luchtbedden worden meestal gebruikt wanneer een tijdelijk bed nodig is. Dunnere, met zelfopblazende schuimrubber gevulde matrassen zijn ideaal voor wandel- en kampeertoepassingen.

Op het gebied van slaapoplossingen voor buitenshuis is de afgelopen jaren innovatieve vooruitgang geboekt. De twee populairste bedoplossingen voor thuis en buitenshuis zijn conventionele luchtbedden die voor gebruik moeten worden opgeblazen, en meer recentelijk hebben zelfopblazende luchtbedden een element van gemak aan de ervaring toegevoegd.

Hoe werken lucht- en zelfopblaasbare luchtbedden?

Zowel traditionele luchtbedden als zelfopblaasbare luchtbedden hebben lucht nodig om een buitenhoes op te blazen. Eenmaal opgeblazen wordt een afdichting gesloten, waardoor de lucht binnenin wordt opgesloten en een comfortabele slaapbasis ontstaat.

Hoe werkt een luchtbed?

Luchtbedden zijn meestal gemaakt van polyvinylchloride (PVC) of, in het geval van duurdere types, met textiel versterkte urethaankunststof en of rubbermaterialen.

Luchtbedden moeten voor gebruik met lucht worden gevuld omdat ze geen vulling bevatten.

Luchtbedden worden opgeblazen door met uw longen rechtstreeks lucht in het bed te blazen (dit kan vrij lang duren, afhankelijk van de grootte van het matras en de “blazer”).  De voorkeur gaat uit naar het gebruik van een handbediende of elektrisch aangedreven luchtpomp.

De hardheid van het matras kan worden aangepast door het volume lucht dat erin wordt gepompt. Een luchtmatras kan barsten als er te veel lucht in het gesloten systeem wordt gepompt. Overmatig opblazen van een luchtmatras zet druk op de naden, waardoor de matras kan scheuren. 

Hoe werkt een zelfopblazend matras?

Zelfopblaasbare luchtbedden maken het opblazen van een matras voor gebruik overbodig.  Dit type matras werkt volgens hetzelfde principe als een luchtbed. Ook bij dit soort matrassen wordt de lucht opgesloten in een buitenlaag, zodat een zak of matras ontstaat waarop u slaapt.

Het proces van het opblazen van de matras is echter op innovatieve wijze vereenvoudigd. Dit is gedaan door de luchtdichte cel te vullen met opencellig schuim. Het schuimmateriaal heeft de unieke eigenschap dat het gedurende lange perioden kan worden samengedrukt zonder een geheugen te vormen.  Het materiaal veert onmiddellijk terug in zijn oorspronkelijke vorm wanneer dat nodig is.  Bij het opblazen van een zelfopblaasbaar luchtbed kan men de matras in opgeblazen toestand gewoon op een vlakke ondergrond afrollen en het luchtinlaatventiel openen.  De matras begint onmiddellijk op te blazen zonder verdere omhaal.

Door het ventiel te openen komt er lucht in de matras en begint het samengeperste schuim binnenin de matras uit te zetten. Zodra het uitzetten is gestopt, is de matras volledig opgeblazen en kan het ventiel worden gesloten. De matras is dan klaar voor gebruik. Het proces kan niet eenvoudiger, en u heeft geen pomp nodig.