Hip op Reis
Image default
Anders

Shampoo zonder parabenen kopen?

Zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke en duurzame middelen is de laatste jaren natuurlijk steeds belangrijker geworden. Hierbij gaat het vaak om wat we eten en drinken, maar ook wat betreft verzorging is hier steeds meer de nadruk op komen te liggen. Zo heb je bijvoorbeeld shampoo zonder parabenen. Daar gaan we hieronder eens naar kijken!

Wat is shampoo zonder parabenen?

De meeste shampoo bevat parabenen. Parabenen worden vooral gebruikt als conserveringsmiddel, die de groei van schimmels en bacteriën voorkomen zodat de shampoo langer houdbaar blijft. Om deze reden worden parabenen heel vaak gebruikt in allerlei cosmeticaproducten, maar ook in schoonmaakmiddelen, geneesmiddelen en levensmiddelen.

Waarom shampoo zonder parabenen?

In principe zijn parabenen niet schadelijk voor je haar. Ze zijn biologisch afbreekbaar en makkelijk uit te spoelen. Waarom stappen veel mensen dan toch over op shampoo zonder parabenen? De stof irriteert weliswaar niet, maar het kan wel je hormoonhuishouding verstoren. Ook dit effect is gelukkig minimaal, maar toch. Parabenen zijn tot wel 100.000 keer minder sterk dan je natuurlijke vrouwelijke hormonen. Hieronder hebben we nog de voordelen van shampoo zonder parabenen op een rij gezet, zodat je beter begrijpt waarom dit toch een goede optie is.

Voordelen van shampoo zonder parabenen

Er zijn ook nog geruchten dat het gebruik van producten met parabenen voor meerdere schadelijke gevolgen kan zorgen, maar dit is niet zeker. De volgende voordelen zijn er hoe dan ook wel:

  • Kleinere kans op borstkanker
  • Geen verstoorde hormoonhuishouding
  • Je huid irriteert minder of zelfs niet
  • Je insuline gevoeligheid en vetopname wordt niet beïnvloed
  • Je huid veroudert minder

Om deze redenen kan shampoo zonder parabenen zeker een goede keuze zijn. Een natuurlijke shampoo biedt sowieso veel voordelen. Het nadeel van shampoo zonder parabenen is dat het dus minder lang mee gaat. Als je hier rekening mee houdt bij het shampoo kopen is dat echter geen probleem.