Hip op Reis
Image default
Reizen

Claimen Volgens EU261

Vliegen binnen of naar Europa kan soms verrassingen opleveren, en helaas niet altijd van de aangename soort. Dit gaat namelijk over de nachtmerrie van elke reiziger: vluchtvertragingen. Deze staan hoog op de lijst van reisonderbrekingen die niemand wil meemaken. Maar als je reisplannen toch ontsporen door een verlate vlucht, biedt de Europese regelgeving EU261 een sprankje hoop in de vorm van compensatie. De vlucht vertraagd vergoeding vat de essentie samen van wat EU261 voor luchtvaartpassagiers kan betekenen.

 

De wet EU261 is ingevoerd in 2004 en is ontworpen om passagiers te compenseren die te maken krijgen met ernstige verstoringen in hun reisschema’s door vertragingen en annuleringen. Deze regelgeving is van toepassing op alle vluchten die vertrekken vanuit een EU-land, IJsland, Noorwegen, of Zwitserland, en vluchten naar deze landen met een in de EU gevestigde luchtvaartmaatschappij. De vergoeding varieert van €250 tot €600 per passagier, afhankelijk van de vluchtafstand en de duur van de vertraging bij aankomst. Om in aanmerking te komen, moet de vertraging minimaal drie uur zijn. 

 

De compensatie geldt helaas niet wanneer er buitengewone omstandigheden spelen. Dit gaat over slecht weer of stakingen van luchtverkeersleiding. Hier kan de luchtvaartmaatschappij zelf namelijk ook weinig aan verbeteren. Om uw vergoeding te claimen, is het cruciaal om direct contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. Voorzie de maatschappij van uw vluchtgegevens en een duidelijke vermelding dat u een claim indient volgens EU261. Wees geduldig, maar volhardend. Het is niet ongewoon dat luchtvaartmaatschappijen aanvankelijk weerstand bieden aan compensatieclaims. 

 

Een doeltreffende claim vereist wel een voorbereiding. Bewaar al uw reisdocumenten goed, denk hierbij aan boardingpassen en boekingsbevestigingen. Noteer de exacte tijd van aankomst en de reden van de vertraging. Dit is niet altijd bekend, aangezien u toch tijd heeft om te wachten, kunt u prima zelf op onderzoek gaan. Al deze informatie versterkt uw positie aanzienlijk bij het indienen van een claim. Hoewel dit hele proces soms ontmoedigend kan lijken, is de moeite het vaak waard. Vluchtvertragingen zijn nooit prettig, maar de kennis dat er een vergoeding mogelijk is, kan de pijn iets verzachten. De volgende keer dat u geconfronteerd wordt met een vertraagde vlucht, denk dan terug aan alles wat u nu gelezen heeft. Dankzij EU261 bent u wellicht slechts een claim verwijderd van een financiële compensatie voor uw tijd en ongemak.